Běhání na podzim

Info 10.9.2018

Podzim se neúprosně blíží a sním je také potřeba zvolit správnou obuv. Vybrat si vhodnou obuv na podzim je velmi důležité. Jak vybírat a co je potřeba, aby boty na podzimní běh splňovaly Vám objasníme v tomto článku. Před samotným výběrem je podstatné ujasnit si, zda budete běhat po lesních chodnících pokrytými spadanými listy, místy blátivých nebo cyklo-stezkách a cestách.

Terén

Pro terénní běh je důležitá na prvním místě přilnavost boty, které všechny trailové boty určitě zvládají lépe něž bota silniční. Dobrý vzorek je základ. Není nic horšího než když vám v kopci proklouzne noha nebo když si při seběhnutí nabijete zadek. Volba je potom jasná, trailová bota s GORE-TEX®  membránou je ideální v případě pohybu v mokrém terénu. Problém vám nebudou dělat mokré kořeny, nezpevněné lesní cesty nebo šotolinové prudké cesty. Ideální jsou od Asics FUJITRABUCO G-TX nebo od adidas TERREX AGRAVIC GTX. Nebo také GEL - SONONAM G-TX a pro rychlejší běžce ideálně adidas TERREX AGRAVIC SPEED s váhou 255g. V případě výběhů v příznivějších podmínkách jsou ideální modely bez GORE-TEX® membrány, které jsou o něco více prodyšné, ale naopak nejsou tak odolné vůči vniknutí vody či vlhka.

Silnice

Silniční běžci nejsou ochuzeni o model s GORE-TEX® membránou. S příchodem podzimu se zvyšuje také pravděpodobnost dešťových srážek a nic vás neochrání lépe než lehká nepromokavá větrovka a také odolné boty jako jsou Asics GEL-CUMULUS G-TX nebo pronační model Asics GT-1000 G-TX. Nejen že jsou odolné, ale také velmi povedené vzhledově.

A co to vlastně je GORE-TEX®?

GORE-TEX® membrána obsahuje 1,4 miliónů mikroskopických pórů v centimetru čtverečním, ty jsou přibližně 20.000 krát menší než kapka vody a 700 krát širší než molekula vodní páry. To zajišťuje úplnou vodotěsnost GORE-TEX® membrány z vnější strany a propustnost vůči potu z vnitřní strany. V membráně přítomné látky odpuzující mastnotu, předcházejí vsakování tělesných látek.

Ošetření obuvi

Technické membrány jsou velmi odolné, ale bez údržby jsou docela zbytečné a rychle ztratí svoje vlastnosti. S ideální údržbou Vám pomůže značka Collonil. Její široký sortiment zajistí nejen údržbu obuvi, ale také desinfekci nebo osvěžení. Základem všeho je Collonil VARIO SPRAY, který impregnuje a ošetří obuv, ideální je použít tento přípravek ještě před prvním výběhem. Jako další krok doporučujeme použít Collonil CARBON PRO ten perfektně naváže na funkce Varia. Chrání před nečistotami a nejen to, jeho uhlíkové řetězce zajišťují ochranu, výbornou prodyšnost s velmi vysokou účinností. Po zašpinění stačí nechat obuv vyvětrat, vyschnout a přetřít vlhkým hadříkem, poté v delších intervalech aplikujeme přípravky podle návodu.

Naše tipy: Běžecké bundy pro ženy, běžecké bundy pro muže

 

Další články