Nike REACT

Novinka 20.8.2018

Potřeba trhu po měkčí, pružnější, lehčí a pevnější pěnové vrstvě vedla k vytvoření převratného tlumení a tím je Nike REACT.

Společnost Nike velmi aktivně pracovala na vývoji něčeho, co tu ještě nebylo a na tvorbě tohoto zázraku se podílelo i mnoho známých sportovců.

„K nejlepším inovacím dochází, když sportovcům nasloucháme. Když jsme se jich ptali, co bychom mohli v tlumení vylepšit, dostalo se nám jednoduché odpovědi: "všechno". A tak jsme se do toho pustili. PRACOVALI JSME S ÚŽASNÝMI CHEMICKÝMI MOŽNOSTMI A NÁDHERNÝM GEOMETRICKÝM DESIGNEM. TO JSME DŘÍVE NEMĚLI K DISPOZICI. PROTO JE NIKE REACT OPRAVDU UNIKÁTNÍ.“ ERNEST KIM, ředitel inovace designu Nike.

Pěna Nike React je složena z jediného kusu pěny bez použití lepidla. Pomocí dat tepelného mapování z výzkumné sportovní laboratoře Nike byli designéři schopni přesně určit, kolik pěny Nike React je třeba použít a ve kterých místech. Konstrukce mezipodešve je tedy navržena tak, aby v konkrétních místech, která jsou při běhu nejvíce zatížená, mohla být bota co nejvíce odtlumená. Naopak v místech, kde není přemíra tlumení třeba, je bota odlehčená. Díky tomu má podešev hlubší části, které znázorňují více odpružené plochy, i mělčí části, které vytvářejí větší pevnost.

Tlumení Nike React je ještě měkčí než dobře známé, společností Nike doposud používané, tlumení Lunarlon a to přesně o 11%. Kromě toho že je React měkčí je také o 13% pružnější a o 5% lehčí. Svrchní design obuvi je u všech modelů velmi jednoduchý. Buďto se skládá z jednoho kusu materiálu – Flyknit verze a nebo z co nejmenšího počtu kusů je to možné – Odyssey model a Legend model. Svršek se tak noze maximálně přizpůsobí, zároveň poskytne oporu, flexibilitu pohybu a v neposlední řadě umožní noze dostatečně dýchat. 

Modely s pěnou React byly vystaveny testu na více než 800 km chůze i běhu. Poté se výrobci ptali nezávislých lidí, kolik odhadují, že mají testované boty za s sebou kilometrů. Nejvyšší odhad byl 160km. Nejnižší kalkulace byla „jsou nové“. V průměru lidé odhadovali 24 km. Pěna totiž při užívání odolává kompresi a zachovává si svůj tvar i při změně klimatických podmínek. Samozřejmě, nutno dodat, že nic není věčné.

Nike React pěna maximalizuje návratnost vydané energie. Nike laboratoř, za pomoci výpočetní techniky a matematických vzorců, které stojí za vytvořením hladkého geometrického designu, vyvinula podešev, jež koresponduje s daty sportovce a podporuje jeho výkon. Designéři Nike potřebovali pěnu do obuvi vytvarovat, a tak se znovu obrátili na sportovce. Sledovali, jak se pohybují, jakým směrem a s jakou rychlostí a razancí. I díky těmto faktorům vznikla obuvpřevratným novým pěnovým tlumícím systémem.

Výhody:

  • Nike React je o 11% měkčí, 13% pružnější,  5% lehčí, pevnější než Lunarlon a odolává kompresi
  • React je vyrobena z jednoho ks materiálu. Tam, kde je třeba větší tlumení je pěny více a naopak, kde není je bota odlehčená.
  • Svršek je tvořen z co nejmenšího počtu ks → maximální přizpůsobení, flexibilita a opora
  • Na výrobě se podílelo mnoho známých sportovců př. Galen Rupp

 

Naše tipy: Dámské funkční tričko Nike, Dámské elastické kraťasy Nike

 

 

Další články