Pronace, supinace a neutrální došlap

Info 13.8.2018

Na typu došlapu při výběru běžeckých bot velmi záleží! 

Začínáte s během? Nebo již běháte nějakou dobu a chcete, aby se Vaše tělo během běhání i po něm cítilo co nejlépe a vy jste si mohli užit záplavu endorfinů a posouvat své hranice stále dál?

Hned po rozhodnutí se, že vyběhnete je důležité zaměřit se na vhodný výběr běžeckých bot. K správnému výběru Vám pomůže znát typ Vašeho došlapu.

Je potřeba si uvědomit, že na rozdíl od běžné chůze se noha při běhu musí vyrovnat s tlakem, který je 2–3 x vyšší než celková hmotnost našeho těla. Naším cílem je běhat tak, aby nedocházelo k nadměrnému přetěžování kloubu, vazů a svalů a běh byl pro nás co nejpřirozenější a nejefektivnější. Jen tak dosáhnete nejlepších výsledků!

V tomto článku Vám objasníme základní rozdíly mezi pronací, supinací a neutrálním došlapem a vysvětlíme, jak je důležité tyto pojmy znát.

Pronace

Chodidlo při chůzi nebo běhu dopadne na zem nejprve vnější stranou paty a pak se jakoby sroluje dovnitř přibližně o 5 %, až se dostane zcela do kontaktu se zemí a může tak správně podpořit váhu našeho těla. Při tomto pohybu chodidla dojde k optimálnímu rozložení síly vznikající při došlapu a je pro tělo přirozený čili správný.

V případě nadměrné pronace dochází k tomu, že se chodidlo výrazně vychyluje směrem dovnitř, a to je již pro pohybový aparát nezdravé. Nadměrná pronace způsobuje výrazné zkroucení chodidla, holeně i kolena a může vést k bolesti ve všech těchto oblastech. Na konci cyklu se chodidlo zvedne ze země s využitím zejména velkého palce, který tak musí odvést všechnu práci.

Rizika spojená s nadměrnou pronací je třeba kompenzovat vhodnými botami, které mají stabilizační prvky na vnitřní straně podrážky. Přílišná pronace vystavuje svaly zvýšenému napětí, a proto je vhodné nezanedbávat strečink.

To nejlepší z nabídky: Asics GEL-KAYANOGT-2000, GT-1000

A)     Nadměrná pronace způsobující výrazné vychýlení směrem dovnitř.

B)      Chování chodidla pomoci stabilizačních prvků vhodně zvolené obuvi.

Supinace

Úvodní fáze došlapu je stejná jako u pronace v případě supinace se ovšem chodidlo po dopadnu na zem vychýlí směrem dovnitř jen velmi málo – méně než 4%. Síly dopadu jsou soustředěny na menší plochu chodidla tedy na jeho vnější část a nejsou tak rozloženy rovnoměrně. Chodidlo je nadměrně pevné, málo flexibilní a trpí nedostatečným tlumením, což může vést k zdravotním problémům v oblasti chodidla a kolen. Při dokončení cyklu došlapu se chodidlo zvedne přes vnější část a malíčky.

Supinace se vyskytuje častěji mezi běžci, kteří mají na chodidlech vysokou klenbu a nohy zaoblené "do O"

Neutrální došlap

Ideální pro běh je neutrální došlap. Při tomto došlapu, jak jsme již popisovali výše chodidlo dopadne na zem nejprve vnější stranou paty, lehce se sroluje dovnitř, následuje kontakt se zemí a dochází k správné podpoře celé váhy našeho těla.  V případě tohoto došlapu volíme boty bez stabilizačních prvků, protože noha běžce není přetěžována vychýlením ani na jednu nebo druhou stranu.  

To nejlepší z nabídky: Asics GEL-NIMBUS, Nike PEGASUS, adidas ULTRABOOSTSOLAR GLIDE

 

Zajímá Vás více informací? Chtěli byste vědět, jak na tom jste a jaká obuv je pro Vás nejvhodnější? Chcete běhat správně a mít z běhu radost a dosahovat skvělých výsledku? Pokud jste si na všechny tyto otázky odpověděli ano, tak jste na správném místě, jelikož my jsme zde pro Vás, ochotní Vám s výběrem i nákupem pomoci. Kontaktujte nás

A pokud byste měli zájem o podrobnou analýzu Vašeho došlapu velmi rádi Vás uvítáme na naší prodejně AD Sport ve Zlíně, kde máme k dispozici nejmodernější analýzu došlapu pomoci přístroje FOOTSCAN.

 

REZERVACE TERMÍNU

VIDEO

 

Další články