Silniční vs trailové boty

Info 13.8.2019

Léto, sluníčko, krásné počasí a běžecká sezóna je v plném proudu. Prostě a jednoduše ideální čas na nějaký ten běh. Ale víte, jestli běháte ve správné obuvi? Čím dál tím častěji se totiž setkáváme s výběrem špatné obuvi na daný povrch, a proto jsme si pro Vás připravili pár informací o rozdílech běžecké obuvi, především rozdíly mezi obuví terénní a silniční.

Silniční obuv

Tato obuv je stvořena k běhu na pevném povrchu. Poradíte si díky ní s nástrahami cyklostezek a města. Podrážka je vyrobena z velmi odolné pryže, která je schopna odolávat silnému tření asfaltové plochy. Nad ní se nachází velmi dobré tlumení, ať už z pěny pasivní, aktivní, nebo gelu. Díky tomuto tlumení je Vaše zdraví chráněno před nástrahami pevné cesty. V poslední řadě je zde svršek, který je mnohdy velmi široký. Je vytvořen z jemné síťoviny, díky které si bota drží po celou dobu běhu velmi příjemné klima a nevadí ani běh po rozpáleném asfaltu.

Doporučujeme:

Asics GEL NIMBUS 21

Asics KAYANO 26

Terénní (trailová) obuv

Milujete bláto, příroda je pro vás to pravé a zdolávání i těch největších kopců do Vás pumpuje endorfin? Tak je pro Vás ideální právě trailová obuv! Podrážka je tvořena z měkčího materiálu, který obsahuje kolíky, které se v terénu boří do země a zlepšují stabilitu. Počítá se zde s měkčím podložím, takže je zde menší tlumení, které je ale kompenzováno svrškem boty. Svršek je často z velmi odolné síťoviny, aby Vás neohrozila žádná nástraha lesa. Je podstatně užší než u silničních bot, aby Vás bota podržela i při běhu v tom nenáročnějším terénu.

Doporučujeme:

Nike AIR ZOOM PEGASUS 36 TRAIL

adidas TERREX AGRAVIC FLOW

Pár důvodů, proč nedoporučujeme boty zaměňovat

Silniční boty

  • Svršek je z jemné síťoviny, která se velmi jednoduše v terénu protrhne.
  • Může zde nastat i riziko, že by Vás mohla například ostrá větvička poranit.
  • Široký střih Vás při běhu nepodrží a bude Vám v botě klouzat noha.
  • Podrážka je plochá a může klouzat ať už na listí, blátě, nebo kamení. 

Trailové boty

  • Podrážka je z měkkého materiálu, který se při běhu na silnici velmi rychle zničí a bota ztrácí své vlastnosti v terénu.
  • Svršek je silný a v botě bude od rozpáleného asfaltu velmi nepříjemné klima.
  • Znatelně slabší tlumení, než u silničních bot. 

Ke konečnému shrnutí Vám vždy doporučujeme používat botu na daný povrch. 

 

 

Další články