Reebok Legacy Lifter vs. Nike Romaleos 3 XD

Novinka 4.4.2019

Reebok a Nike prokázali, že jsou opravdu zaslouženě špičkami na trhu v oblasti tréninku. V posledních letech mají dost „co říct” i co se vzpírání týče a to díky hned několikerým botám určeným právě pro tento sport. Dva z jejich novějších modelů jsou Reebok Legacy Lifter a Nike Romaleos 3 XD. Jsou to modely, které jsou mezi moderními vzpěraci nejvíce vyhledávanými a používanými.

Každá ze siluet oslovuje různé sportovce z různých důvodů. Je to zejména tím, že každá boty má trošičku jiné parametry. Jak se říká, sto lidí, sto chutí…  Těžko říct, která bota je nejlepší. Co ale můžeme - obě boty porovnat a vybrat za nás vítěze v dané „kategorii” na základě specifikací a potřeb uživatele.

 

Reebok Legacy Lifter

 

Reebok je stoprocentní a ta „pravá” vzpěračská bota, která poskytuje silnou patu TPU a dvojité popruhy jako „jištění” pro chodidlo.

Nike Romaleos 3 XD

Lehká vzpěračská bota s technologií Nike Flywire, podpatkem z TPU a jedním velkým středovým poprouhem pro podporu chodidla.

Při výběru zvěračky se bohužel nedá vždy držet oblíbené značky, protože jako i u dalších bot určených na specifický sport i u vzpěraček je třeba naslouchat svým potřebám a vybírat si dle parametrů, které potřebujeme, aby boty splňovala. Porovnali jsme tedy Reebok Legacy Lifter a Nike Romaleos 3 XD, co se rozdílu týče, v hmotnosti, výšce paty, bezpečnosti, životnosti a ceně

Váha boty

Reebok Legacy Lifter

Reebok Legacy Lifters má hmotnost 576 g, což z nich činí jednu z těžších vzpěračských bot na trhu. Těžší obuv může být prospěšná z několika důvodů - lepší usazení a ukotvení nohy a zpomalení „hyperaktivních” nohou, které mají tendence při liftu trošičku lítat.

Ale těžší bota může být ale omezující při pohybu jako takovém. Malinko ztratíte hbitost a mrštnost. Také, pokud jste zvyklí na lehkou botu, pak Vám může déle trvat, než hmotnost „navíc” do fungování zapracujete. Díky těžší váze je i bota vhodná pro těžší vzpěrače.

Nike Romaleos 3 XD

Podobně jako Nike Romaleos 2, 3XD přicházejí se dvěma vložkami, jedna je tužší, jedna měkčí. Mimo tvrdosti se vložky liší i hmotností. Celková hmotnost boty při použití vložky č. 1 je 369 g, při použití druhého typu je to 425 g. To je skvělá možnost, jak si botu maximálně přizpůsobit svým potřebám či potřebám daného tréninku.

Nízká hmotnost je určitě trošku více uživateli trošku více upřednostňována, zejména i díky tomu, že začínajícím vzpěračům je právě lehčí bota doporučována. Na „první pocit” to není oproti klasické tréninkové boty, co se hmotnosti týče, až takový rozdíl. Proto uživateli netrvá až tak dlouho,  než se s botou „zžije”. Proto z našeho pohledu má Nike Romaleos 3 trošičku navrh.

Vítěz: Nike Romaleos 3 XD

Reebok Legacy vs. Nike Romaleos 3

Efektivní výška paty

Reebok Legacy Lifter

Reebok Legacy Lifter má efektivní výšku paty 22 mm. To je o něco vyšší než výška u většiny vzpěraček. Z tohoto důvodu po Legacy Lifter často sahají vzpěrači, kteří mají omezenější mobilitu nebo  jsou těžší.

Nike Romaleos 3 XD

Nike Romaleos 3 XD jsou vyráběny výškou paty o 2 mm méně než RLL, tedy 20 mm. +- tedy váha odpovídá klasickému standartu, na který jsme u vzpěraček zvyklí. Díky této výšce se stává bota více univerzálnější než RLL, ale jen v minimální míře.

Pata u obou bot je vyrobena z TPU, což je lehký tvrdý materiál odolný proti oděru. Rozdíl mezi výškami podpatku není pocitově nijak markatní, takže tady bude při výběru opravdu záležet na potřebách a feelingu atleta.

Vítěz: Nerozhodně

Bezpečnost

Reebok Legacy Lifter

Pokud jde o bezpečnost, Reebok Legacy Lifters nabízí plnou podporu vašeho chodidla. Tato bota se vyrádí se dvěma popruhy, které pokrývají jak přední část nártu, těsně nad prsty, tak středovou (horní) část nártu v těsné blízkosti jazyka boty. Tyto popruhy poskytují sportovci maximální fixaci nohy a přizpůsobení utažení boty dle Vašich potřeb.

Nike Romaleos 3 XD

Nike Romaleos 3 má jeden popruh, který pevně fixuje středovou část chodidla a je širší než popruhy u Romaleos 2 a ještě o malinko širší než u Romaleos 3. Tento popruh dělá botu poměrně bezpečnou, pevně obejme oblouk nártu a chodidlo ukotví. 

Dva jsou vždycky lepší než jeden… A u bezpečnosti to platí dvojnásob. Z tohoto důvodu máme za to, že Reebok Legacy Lifter mají mírný náskok z hlediska bezpečnosti nohou.

Vítěz: Reebok Legacy Lifter

 

Trvanlivost vzpěračské obuvi

Reebok Legacy Lifter

Reebok Legacy Lifter je vyroben z perforované kůže a prodyšného textilu v oblasti kolem kotníku. Materiál je o něco tužší, takže boty se mohou zdát z prvu maliko nepohodlné, nic méně je tento materiál i méně náchylnější k obotřebení, popraskání, roztržení či k nějakému mechanickému poškození. Kromě toho vybavily RLL svůj horní popruh malým „tunýlkem”, čili prostorem, do kterého se zavázané šněrování umístí a nehrozí mu tak poškození od používání suchého zipu.

Nike Romaleos 3 XD

Nike Romaleos 3 jsou vyrobeny z lehkého pružného materiálu, nechybí ani technologie Flyknit. Boty jsou odolné a velmi pohodlné. Ovšem na jazyku je malá slza, která se při používání v mnoha případěch roztrhla. U nového modelu XD se výrobci poučili a jazyk udělali o mnoho masivnější a komfortnější. Nepředpokládáme tedy, že by k dalším závadám v oblasti jazyku docházelo. Navíc i změna materiálu, velmi podobná „držákům” Romaleos 2, se těší úspěchu.
XD naštěstí vyměnili i plastovou sponu u popruhu za kovovou, čehož si taky velmi ceníme.

Romaleos XD jsou v prodeji teprve krátce, uvidíme tedy, zda opravdu dostojí predikcím.

Vítěz: prozatím - Nerozhodně

Cena

Reebok Legacy Lifter

Pro nový pár Reebok Legacy Lifter díky lehkému propadu eura můžete koupit levněji než přechozí modely a to za 4 799 Kč. 

Nike Romaleos 3

Nike Romaleos 3 XD také prošly cenovým upgradem díky euru a nyní XD model koupíte ještě levněji než model Romaleos 3, a to za 5 199 Kč.

Vítěz: Reebok Legacy Lifter

Celkový vítěz

Obě tyto boty jsou skvělou volbou pro weightliftera nebo powerliftera, který chce svůj výkon posunout trošku dál. Obě boty nabízejí podobné výšky podpatku, na trhu jsou za cenu velmi konkurenčně schopnou a s novým modelem XD Nike vychytalo jediné závady, na které byly stížnosti. Jednoznačného vítěze tedy momentáně určitě nejde. Pokud bychom porovnávali Romaleos 3 a Legacy lifter, tak tady bychom se přiklonili k RLL. Nyní ale porovnáváme Nike Romaleos 3 XD a Reebok Legacy Lifter a tady můžeme dát pouze nějaká obecná doporučení, která používáme i při pomoci ve výběru našim zákazníkům.

Při výběru je třeba zohlednit pár parametrů, ať už je to vlastní BW, mobilita, sympatie ke značce, šírka a velikost chodidla, nějaký fyzio problém a v neposlední řadě úroveň vzpěrače.

Nike Romaleos 3 XD 

Pokud patříte ve hmotnostní kategorii vzpírání spíše k těm nižším skupinám, jste bez jakéhokoliv fyzického omezení s dobrou mobilitou, doporučíme Vám Nike Romaleos 3 XD. Boty jsou užší, krásně přizpůsobivé, flexibilní a mají nižší drop. Sympatie k tomuto modelu najdou určitě i ženy. Ty jsou totiž obecně na tom s mobilitou mnohem lépe než muži. Do hlubokého dřepu se dostávají snáze, mají užší chodidla a nezvedají takové „randály” jako muži, proto stabilitu udrží trošičku snáze.

Reebok Legacy Lifter

Pevná stabilní bota, dost postorná i pro širší chodidla. Tuhle botu bychom určitě doporučovali spíše těžším vzpěračům, atletům s omezenou mobilitou a také pokročilým jedincům. Pokud zvažujete koupi pořádných vzpěraček, které vydrží hooooodně dlouho, Reebok Legacy Lifter Vás nezklamou.

Podívejte se na naši kompletní nabídku bot na vzpírání pro muže i ženy - https://www.adsport.cz/vzpirani/

 

 

 

Další články