KINEZIOLOGICKÉ TEJPY

Info 11.2.2019

UŽ JSTE SE NĚKDY SETKALI S NÁZVEM KINEZIOTAPING?

Správný název je Kineziologický tejp, anglicky Kinesiology tape. Můžete se ale setkat i s názvy jako je Kinesio tejp nebo Kinezio tejp.

Tejpování je fyzioterapeutická metoda, jejímž úkolem je především uvolnit namáhané a přetížené svaly. Dalším využitím je zpevnění svalů, a to v případech, kdy se člověk připravuje na sportovní výkon, na tůru či jiný náročný pohyb.

Tejpovací pásky se vyrábějí z bavlny (často z biobavlny) a antialergeního akrylátového lepidla. Tejpovací pásky byly navrženy tak, aby byly silné jako kůže a stejně tak pružné. Díky tomu je prakticky necítíme a neomezují nás v pohybu. Na těle vydrží zhruba 3-5 dní, někdy i déle, poté je potřeba je vyměnit za nové. Doporučuje se nechat si 24 hodin na regeneraci a tejp po tuto dobu vynechat.

 Kvalitní tejpovací pásky by se měly dát zvětšit o 40 - 60 % své délky a při natahování nesmí dojít k přetráhání vláken v podélném tvaru.

Jak nám tejpování může pomoci?

Jak jsme již zmínili, tejpování nejčastěji využívají sportovci či aktivní lidé, kteří potřebují dosáhnout optimálního výkonu. V tomto případě tejp do jisté míry zabrání bolesti při výkonu a pomůže v ochraně přetížené části těla nebo místům po zranění. Tejpování není ovšem určené pouze profesionální sportovce, ale využít jej mohou i sportovci rekreační. Tejpování pomáhá zpevnit poraněný kloub, zmírnit a zmenšit otoky, pomáhá při hojení jizev a přispívají k lepšímu držení těla a získání určité koordinace.

 

Tejpy se dělí na dva základní druhy

  1. Fixační tejpy jsou silné lepící náplasťové pásky, které nejsou pružné a slouží k pevné fixaci tkáně. Jsou velmi silné a tvrdé v tahu, ale dají snadno odtrhávat v podélném i příčném směru
  2. Kineziologický tejp pracuje se svaly, chrání klouby a zmenšuje otoky. Při správné aplikaci tejp sval uvolní, podpoří regeneraci a tak dojde k rychlejšímu hojení celého svalu nebo tkáně.

Jaký tejp zvolit? 

Naše doporučení je jednoduché, za nás vyhrává značka TEMTEX , která jasně vede v poměru výkon/cena.

Jak se liší barvy tejpovacích pásek?

Jednotlivé barvy se v ničem neliší a všechny mají stejné vlastnosti.Ovšem mohou se různit určitým druhem vlivu, a to psychologickým. Každá barva v člověku vyvolává nějaký pocit, například modrá barva chladí, červená nebo růžová naopak hřejí. Proto lidé často volí barvu právě podle pocitu, oblíbenosti, sympatií, někdo třeba dle toho, zda chce tejpování diskrétní nebo mu nevadí, že je na první pohled vyčnívající.

Náš tip: Temtex TAPE CLASSIC 003 béžováTemtex TAPE CLASSIC 005 modráTemtex TAPE CLASSIC 006 

 

Další články