Proč dochází k tuhnutí těchto partií?

Výše uvedené svalstvo má výraznou tendenci se zkracovat, protože jej používáme doslova při každém kroku. Při běhu tak k namáhání dochází logicky ještě více. Výsledkem obvykle bývá to, že si druhý den stěžujeme na bolest kyčlí nebo pobolívání dolní části zad. Dalším poznávacím znamením u běžců je rovněž to, že ve svém běžeckém stylu jakoby „sedí“ a nedokážou nohu v odrazové fázi napnout. Můžeme tak říct, že zatuhlá oblast pánve a celkově zkrácené flexory kyčle znemožňují běhat či cvičit správně, navíc v doprovodu nežádoucí bolesti. Přirozeně máme tendenci se jí vyhýbat, čímž si zaděláváme na různé svalové disbalance – máme špatný náklon pánve, prohnutá bedra, takže je jen otázkou času, kdy nás to vyřadí z tréninku úplně.

Podle čeho zjistíme, zda máme flexory kyčle zkrácené?

Zkuste si následující diagnostický cvik: Lehněte si na vyvýšenou podložku (např. stůl) s hýžděmi na jejím okraji a přitáhněte obě nohy pokrčené co nejvíc k hrudníku. Následně pozvolna spouštějte jednu nohu dolů. Je důležité, aby bedra i pánev byly přitisknuty. Pokud stehno směřuje šikmo nahoru, anebo je úhel mezi ním a bércem větší než 90 stupňů, je to pro Vás signál začít se protahovat.

Cviky na protahování svalů kyčelního kloubu

Vhodných, a především účinných cvičení existuje pochopitelně více. My jsme pro vás vybrali následujících pět, které zvládne i úplný začátečník. Mějte však na paměti, že vždy se protahujeme jen do mírného pnutí svalu, nikdy ne do bolesti!

  1. Předklony v tureckém sedu
  2. Hluboký dřep
  3. Protažení v pokleknutí
  4. Pozice holuba

Po skončení protahování doporučujeme dané svaly lehce promasírovat.

V naší nabídce najdete různé podložky na cvičení i masážní pomůcky, kterými urychlíte regeneraci svalů.