6 tipů pro optimální přípravu

Jak nastartovat tělo před suchým únorem?

Délka čtení: 2 min | Autor: Patrik

Suchý únor, známý také jako měsíc abstinenční výzvy, může být skvělým způsobem, jak dopřát svému tělu a mysli odpočinek od nadměrné konzumace alkoholu. Nicméně, před tím než se pustíte do této výzvy, je důležité připravit své tělo a minimalizovat potenciální vedlejší účinky. Při přípravě na suchý únor je klíčové naslouchat svému tělu, respektovat jeho potřeby a postupovat postupně. Nastartujte svou cestu k vědomému životnímu stylu, který podporuje zdraví a pohodu. Zde máme pro vás několik tipů, jak své tělo správně připravit:

6 tipů pro přípravu na suchý únor

1. Postupné snížení konzumace

Před samotným počátkem suchého února zkuste postupně snižovat množství alkoholu, ale i kofeinu. To pomůže tělu přizpůsobit se postupnému omezení. Pokud by pro vás postupné snížení bylo velkým problémem, vyměňte alespoň alkoholické nápoje za nealkoholické varianty.

2. Zvýšení hydratace

Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit dehydrataci. Před suchým únorem se tedy zaměřte na dostatečný příjem vody a hydratačních nápojů. Zcela se vyhněte uměle slazeným nápojům.

3. Regulární pohyb a cvičení

Zvykněte si na pravidelný pohyb a cvičení. Fyzická aktivita podporuje kvalitní spánek, snižuje stres a může pomoci minimalizovat touhu po alkoholu. Třeba při běhu zapojujete celé tělo, a proto není od věci do nového roku vlétnout s těmi nejlepšími běžeckými botami.

4. Zdravá výživa

Podpořte svoje tělo kvalitními živinami. Zahrňte do stravy ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny. To může pomoci regeneraci a podpořit přísun energie. Nedoporučujeme konzumovat jídlo z fast foodů a trvanlivé "hotovky" ze supermarketů.

5. Meditace a relaxace

Před suchým únorem zkuste začlenit do svého života techniky meditace a relaxace. Tyto praktiky mohou pomoci zvládat stres a emoce, které by mohly být spojeny s omezením konzumace. Dopřejte si relax krátkou vycházkou do přírody s trekingovými holemi nebo jinou oblíbenou aktivitou.

6. Sociální podpora

Pokud se rozhodnete pro suchý únor, sdílejte své rozhodnutí s přáteli nebo rodinou. Sociální podpora může být klíčová pro úspěch. A pokud se rozhodnete jít do výzvy společně s někým z vašich nejbližších, může to být velmi obohacující pro váš vztah.

 

Jaké výhody suchý únor přináší?

Výsledky jsou hodně individuální, neboť každý máme tělo jiné a náš životní styl se liší. Jakých všeobecně výhod se ale můžeme dočkat?

1. Redukce váhy - alkohol je hodně kalorický a přitom nemá žádnou výživovou hodnotu. Navíc alkohol v těle probouzí chuť k jídlu, tudíž to není nejlepší společník při zdravějším životním stylu.

2. Kvalitnější spánek - častý mýtus, že alkohol spánku prospívá. Není tomu tak, alkohol nám sice pomůže usnout, avšak o kvalitě nelze mluvit. Uvidíte, že váš REM spánek se velmi zlepší.

3. Lepší a čistší mysl - zprvu možná budete mírně podráždění, ale postupem času zjistíte, že máte více energie a jste mnohdy produktivnější.

4. Ušetřené peníze - co si budeme povídat, alkohol a zážitky s ním spojené jsou velkým výdajem pro naše peněženky. Ušetřené peníze tak můžete věnovat do kvalitnějších potravin či třeba šetřit na super běžecké boty.

5. Celkové zlepšení zdraví - díky suchému únoru můžete pozorovat plno změn ve svém zdraví. Můžete se dočkat zlepšené pleti, zvýšené stresové odolnosti, lepšího trávení nebo zlepšení imunitního systému. Navíc ulevíte svým játrům.