CRAFT

Craft je švédský výrobce sportovního funkčního oblečení. Tuto značku založil roku 1977 na jihozápadě této severské země Anders Bengtsson v centru textilního průmyslu, ve městě Borås, v rodišti slavné švédské vícebojařky a olympijské vítězky v sedmiboji Caroliny Cluftové.

Zakladatel společnosti Bengtsson pracoval v té době na zvláštní armádní zakázce. Jeho úkolem bylo vymyslet oděv, který by dokonale chránil piloty královského letectva před mrazem, pokud by byli nuceni se katapultovat z kokpitu stíhaček. V takovém případě by došlo k enormní změně jejich tělesné teploty, a to dokonce o více než 50 stupňů. Za takových podmínek by se jednoduše se velmi rychle podchladili, protože by měla těla obalená mokrým oděvem. A tak Bengtsson věděl, že pokud by se mu podařilo vyrobit tkaninu, která dokáže odvést vlhkost z vnitřní vrstvy oděvu vně, může prorazit na trhu.

Produkty z Andersova vývoje, inspirované vojenským testováním, se ukázaly jako praktické a byly velmi žádané mezi skandinávskými sportovci. A tak vznikla značka Craft of Sweden, přičemž slovo Craft má hned několik významů – zručnost a šikovnost. Jako první výrobce funkčního odívání začal prosazovat také koncept do tří na sebe navazujících funkčních vrstev.

CRAFT V ČR

První kousky funkčního prádla Craft se ze Skandinávie dostávaly do tehdejšího Československa ještě za dob totality prostřednictvím orientačních běžců a běžkařů, kteří měli to štěstí vycestovat do západního bloku. Právě díky orientačnímu běhu se s produkty Craft ve Švédsku setkal také reprezentant Petr Vavrys, kterého jejich vlastnosti naprosto okouzlily. Po dlouhém naléhání se mu podařilo toto nedostatkové a vysoce funkční oblečení získat pro Českou a Slovenskou republiku formou obchodního zastoupení. Více než 25 let tak švédský Craft funguje na domácím českém trhu a těší se z obliby svých zákazníků.

Od roku 1996 se tento výrobce specializuje na 3 sportovní odvětví: běžecké lyžování, běh a cyklistiku. Za 40 let existence se změnilo mnohé, nicméně filozofie firmy je stále stejná: Nabízet funkční prádlo umožňující úplně všem podávat při sportu maximální výkon.

Vybrané produkty značky Craft naleznete také na našem eshopu adsport.cz.