Byly zahájeny Hry XXIV. zimní olympiády Peking 2022

Zimní olympijské hry (též zimní olympiáda či zkráceně ZOH) jsou považovány za jednu z nejvýznamnějších sportovních událostí v odvětví zimních sportů. Konají se každé čtyři roky a až do roku 1992 probíhaly vždy ve stejném roce jako Olympiáda letní. Počínaje Lillehammerem 1994 došlo k dvouletému posunutí periody, čtyřletý cyklus však zůstal zachován. Oproti LOH, jejichž kořeny sahají až do antiky, jsou ZOH historicky podstatně mladší. Svou premiéru si odbyly v roce 1924 ve francouzském Chamonix, takže si brzy připomeneme jejich jubilejní sté výročí. Pojďte si společně s námi připomenout nejvýraznější české (resp. československé) úspěchy na ZOH.

České úspěchy

Ve výčtu nelze začít jinde, než u „zlatých kluků z Nagana 1998“. Ti v čele s brankářem Dominikem Haškem a legendárním Jaromírem Jágrem ovládli tzv. Turnaj století v ledním hokeji. Svým přesahem dalece převyšujícím sportovní sféru má toto vítězství pro Českou republiku speciální význam.

Z dob Československa vzpomeňme primáty skokana na lyžích Jiřího Rašky z Grenoblu 1968 a krasobruslaře Ondreje Nepelu ze Sappora o čtyři roky později. Na počátku nového milénia se zaskvěl Aleš Valenta, který si ze Salt Lake City odvezl zlato v akrobatickém lyžování. Od jeho unikátního trojitého salta s pěti vruty uplyne 19. února 20 let. Kateřina Neumannová ovládla turínský závod v běhu na lyžích na 30 km volným stylem až nezapomenutelným drtivým finišem. Do paměti fanoušků se tento závod „Zlato posledním pokusem“ dostal zejména díky emotivním záběrům, kdy zcela vyčerpanou Kateřinu čekala za cílovou páskou její dcera Lucinka. V Turíně 2006 započala éra Martiny Sáblíkové trvající dodnes. Fenomenální rychlobruslařka se už na následující olympiádě ve Vancouveru stala nejúspěšnějším českým sportovcem na ZOH. Její bilance zatím čítá na šest cenných kovů – 3x zlato, 2x stříbro a 1x bronz a zdaleka nemusí být konečná. Eva Samková závodí ve snowboardcrossu. V Soči 2014 nenašla přemožitelku, a i když v Koreji neobhájila, získala bronzovou odměnu.

V Pchjongčchangu 2018 - na prozatím poslední zimní olympiádě – zazářilo jméno Ester Ledecká. A dokonce dvakrát. Nejprve naprosto senzačně porazila v alpském lyžování, v Super-G, Rakušanku Veithovou o jednu jedinou setinu sekundy a její udivený nechápavý výraz v cíli tehdy obletěl celý svět. O pár dní později, už s jistotou jako favoritka, vyjela své druhé olympijské zlato ve snowboardingu, v paralelním obřím slalomu. Tento zcela ojedinělý počin označila světová média za jeden z nejneuvěřitelnějších příběhů ZOH zejména s přihlédnutím k tomu, o jak odlišné sportovní disciplíny jde. Něco podobného v moderním olympismu nemá obdoby.

Hry XXIV. Zimní olympiády byly již zahájeny. Hostí je čínská metropole Peking, která se tak stala prvním městem pořádajícím LOH i ZOH. V roce 2008 se zde konaly Hry XXIX. Letní olympiády, kde se objevily fenomény jamajský sprinter Usain Bolt a americký plavec Michael Phelps.

Zajímá Vás, jaké příběhy přinese zimní olympiáda 2022? Připravujeme pro vás pokračování tohoto článku se zaměřením na českou stopu a na významné momenty světového sportu.