Tipy na podzimní běh

Délka čtení: 3 min | Autor: Anna

Na běh není nikdy zima nebo špatné počasí je jen špatně oblečený běžec. V podzimním sychravém počasí je někdy těžké se vykopat z domu obout běžecké boty a vyběhnout, ale je to jen o disciplíně a nastavení mysli. Déšť, mlha, mrholení, padající a nádherně zbarvené listí dokáží vykouzlit krásné scenérie. A ten pocit, když se vrátíte z chladného výběhu do rozehřátého domova, je k nezaplacení.

Připravili jsme si pro vás důvody a tipy, jak se pořádně namotivovat na podzimní běh.

Proč běhat na podzim?

  1. Dávka čerstvého vzduchu po horkém létě je vzduch nyní mnohem příjemnější.

  2. Méně lidí se odhodlá k běhu klid v lese a prázdné cyklostezky. Nenechte se odradit špatným počasím, uvidíte ten pocit po doběhnutí je k nezaplacení.

  3. Podzimní scenérie krásně zbarveného listí.

  4. Ten pocit po běhu, když dorazíte domů, dáte si teplou sprchu, a pak se zachumláte v teplákách do deky. Dáte nějaké dobré jídlo a k tomu si zapálíte svíčku.

Na co pozor! 

  1. Abyste předešli teplotnímu šoku doporučujeme se doma pořádně rozehřát. Stačit bude dynamický strečink nebo běžecká abeceda.

  2. Buďte vidět - dbejte na reflexní prvky.

  3. Sledujte počasí a oblékejte se podle něj.

  4. Co nejdříve po běhu se osprchujte, převlečte a buďte v teple.

Některé podzimní dny jsou počasím opravdu nevyzpytatelné a vy nevíte co si vzít na sebe na běh, kolo nebo procházku v přírodě. Připravili jsme si pro Vás tipy, jak mít připravený šatník na proměnlivé podzimní počasí.

V čem chodit běhat v zimě?

  • Běžecké boty + uživatelské tipy, jak prodloužit životnost bot.

Mnohé podzimní dny jsou deštivé, ale příjemně dokážou překvapit i dny babího léta. Jakékoliv boty máte je nezbytné vždy řádně impregnovat v jakékoliv roční období. Obzvlášť na podzim impregnaci oceníte, jelikož je venku častěji mokro, objevuje se ranní rosa nebo dokonce bahno. Díky impregnaci budete chránit své boty a lépe tak odstraníte případné nečistoty z venku. Navíc vám obuv nepromokne tak rychle, kdyby vás při běhu zastihl déšť nebo jste vběhli do kaluže. Impregnovat doporučujeme řádně před prvním použitím, dále každý měsíc nebo po čištění. Frekvence impregnování bude záležet na tom, jak často boty nosíte.

Důležité je po nošení následně nechat veškeré boty, nejen ty běžecké po nošení řádně proschnout alespoň den v pokojové teplotě. Do mokrého počasí doporučujeme voděodolné materiály např. s GORE-TEX®  membránou. Technické membrány jsou velmi odolné, ale bez údržby jsou docela zbytečné a rychle ztratí svoje vlastnosti. S ideální údržbou a péčí o boty a další materiály Vám pomůže značka Collonil.

  • Ponožky

Do běžeckých bot doporučujeme používat funkční ponožky, které zefektivní celkovou prodyšnost. Nebude se Vám tolik potit noha a uvidíte, že pocit z běhu bude daleko příjemnější. Funkční technologie odvádí pot síťovinou, které zajistí větší pocit sucha svěžesti. Materiály ponožek jsou mnohdy tak tenké a jemné, že si budete připadat, že běháte naboso. U ponožek už pozor na odhalené kotníky, vybírej raději už ty vysoké a nejlépe s příměsí merino vlny, která vás během běhu při nízkých venkovních teplotách zahřeje.

  • Oblečení

Možností je mnoho ideální volbou budou  ¾, ⅞ nebo už i dlouhé sportovní legíny. Muži mohou kombinovat legíny s šortkami. Pokud bude teplejší podzimní den dá se ještě běžet v šortkách třeba s nadkolenkami. Další variantou už jsou dlouhé kalhoty, které oceníte v těch chladnějších dnech.

Skvělou volbou a nezbytností v šatníku každého sportovce jsou funkční trička s dlouhým rukávem. Někdy stačí na podzim obléct na horní část těla jen toto tričko. Pokud je mírně chladněji můžete přes něj přehodit krátký rukáv. Když už jde do tuhého zvolte třeba tenčí mikinu. Další vrstvou jsou praktické vesty, které krásně hřejí na těle a podpaží a ruce zůstanou volné. V případě chladnějšího a deštivého počasí se vybavte nepromokavou tenkou bundou, která vás ochrání před deštěm a větrem.

  • Doplňky

V šeru myslete i na sníženou viditelnost. Na podzim se dny rychle zkracují a je dobré myslet na reflexní prvky, které bývají součástí sportovního oblečení. Zvolit můžete také výrazný outfit nebo viditelné blikačky pro větší bezpečnost zejména při silničním běhu. V případě tmy nezapomeňte na čelovku, abyste nezakopli.