Sportovní doplňky stravy

Info 5.11.2018

Jako doplňky stravy  se označují přípravky, které vypadají podobně jako léčivé doplňky, ale jsou zvláštní kategorií potravin. Jako účinné složky obsahují vitamíny, minerály a další látky, dříve označovány jako tzv. potravinové doplňky.

Doplňky stravy mají dodat organismu živiny, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě. Nebo jiné látky, které podle výrobců přípravku mají příznivý účinek na zdravotní stav nebo u doplňků určených pro sportovce, zvýšení výkonnosti,

 V poslední době stále více roste míra obliby u doplňků stravy pro na přírodní bázi. Tedy bez přidaných chemických přísad, konzervantů, barviv a jiných látek. 

Existuje mnoho výrobků, které jsou na rostlinném základu a využívají výtažku nějaké superpotraviny, my jsme si však pro tento článek zvolili červenou řepu.

Proč právě červená řepa?

Lidé již od pradávna používají šťávu z červené řepy k léčbě: chudokrevnosti, jater, ledvin, lymfatického oběhu, únavě, očí, kožních problémů, detoxikaci. Šťáva z červené řepy je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.

V poslední době je o červené řepě hodně slyšet. Důvodem jsou nedávné studie, které ukázaly, že denní konzumace této šťávy snižuje spotřebu kyslíku při cvičení a zvyšuje efektivitu při vysoko intenzivní zátěže. A co vlastně šťáva z červené řepy obsahuje, že má tyto účinky? Hypotézou vědců jsou nitráty. Je známo, že řepová šťáva obsahuje vysokou koncentraci nitrátů, o kterých víme, že způsobují vasodilataci neboli schopnost cév rozšířit se a tím zvýšit průtok krve. V současné době je tato šťáva využívána atlety ke zlepšení výkonu.

Přírodní síla nitrátů!

Nitráty jsou látky, které se běžně vyskytují ve vysokém množství ve šťávě z červené řepy. Nitráty a enzymy ze slin na sebe vzájemně působí, vznikají nitrity a vstupují do oběhového systému. Jako odpověď na požadavky organismu se nitrity přemění na oxid dusnatý (NO).

OXID DUSNATÝ ZPŮSOBUJE VAZODILATACI a díky tomu zvyšuje průtok krve, okysličuje svalstvo, zlepšuje vytrvalost a reakční čas, urychluje regeneraci, snižuje tvorbu kyseliny mléčné, snižuje krevní tlak.

Vyzkoušejte produkty z koncentrované šťávy z červené řepy:

BEET IT SPORT SHOT 

Dávkování:

  • jeden shot 1-12 hodin před sportovním výkonem
  • vhodné konzumovat na snídani nebo 30-60 min před tréninkem

BEET IT SPORT FLAPJACK 

Dávkování:

  • rychlá snídaně, svačina nebo doplnění energie během dlouhých tréninků
  • vhodné kombinovat se sportovními shoty

Značka Beet It Sport se velmi rychle upevnila ve světě sportu. Nyní je favorizovaná u mnoha elitních sportovců a týmů a další ji přichází na chuť. Od roku 2007 dodává šťávy a koncentráty do mnoha výzkumných institucí a univerzit.

Naše tipy: doplňky stravy ze zázvorudoplňky stravy limetkou a chillidoplňky stravy s kofeinem

Další články