Sport a zdravé stravování

Info 12.3.2018

Jedním ze základů úspěšného a spokojeného života je stravování. Toto tvrzení vždy platilo a platit bude. A netýká se to jen profesionálních sportovců, ale výživa zásadně ovlivňuje život každého z nás. Zdravé stravování je úzce spjato a jde ruku v ruce se sportem, avšak základy právě ve výživě by měl znát opravdu každý. Naše strava by měla být nejen pestrá a vyvážená,ale měla by obsahovat všechny makroživiny v podobě sacharidů, bílkovin a tuků. Důležité jsou i vitamíny, minerály a vláknina.

Pro začátek je potřeba dostat do povědomí tzv. „zdravý talíř“.

Jedná je o shrnutí základních pravidel pro úspěšné plánování jídel během celého dne. Zdravý talíř obsahuje následující složky: vodu, obiloviny, bílkoviny, tuky, ovoce a zeleninu. Voda je základ. Pití čisté vody, čajů, kávy je ideální bez přidaného cukru. Určitě bychom měli omezit slazené nápoje jako jsou džusy, šťávy, slazené mléčné výrobky atd. Z bílkovin určitě zařaďte do jídelníčku ryby, drůbež, luštěniny, vejce a mléčné výrobky. Omezit bychom naproti tomu měli určitě salámy, klobásy, uzené výrobky a maso již nějak zpracované. Co se týče obilovin, tak je vhodné jíst různé druhy celozrnného pečiva, celozrnných těstovin a hnědou rýži. Pšeničné pečivo a bílou rýži bychom měli zařazovat do jídelníčku minimálně. U tuků je důležité konzumovat jen ty zdravé. Perfektní zdroj zdravého tuku je například avokádo nebo ořechy. U ovoce a zeleniny se meze nekladou, důležitá je pestrost. „Zdravý talíř“ je takový absolutní a zjednodušený základ, jak by to mohlo všechno dobře fungovat.

 

Záměrně píši mohlo, protože nesmíme opomenout, že pro dosažení zdravého těla nepostačí jen zdravý talíř, ale i zdravý sport.

Pohyb je nedílnou a neodmyslitelnou součástí, aby naše tělo pracovalo dobře. A to nemyslím tak, že je nutnost si to každý den namířit do fitka, ale svou důležitost má určitě obyčejná chůze a běh. Někdy a někomu ale tyto 2 pohyby nestačí, chtějí víc. Při náročnějším, energeticky vydatnějším tréninku je určitě třeba myslet na to, že musíme adekvátně navýšit i příjem jídla, a to tak, aby navýšení korespondovalo s naším prvotním cílem zhubnout, nabrat nebo udržet. Každopádně jak jsem již psala, chůze i běh jsou základ a v poslední době, hlavně s přibývajícími teplotami, jejich obliba roste. Běh vám pomůže krásně a plynule snížit váhu, udržet se v kondici nebo se prostě a jednoduše odreagovat po práci. Důvodů je mnoho, nesmím opomenout fakt, že díky běhu posílíte srdce a imunitu, může dojít ke zlepšení spánku a obecně ke zlepšení nálady a celkového pocitu ze sebe sama. Na začátek je velmi důležitý výběr obuvi. Určitě se vyplatí investovat i do běžecké diagnostiky došlapu, když už běh jako takový je zdarma, přičemž tento přístroj odhalí odchylky od ideálu i nepatrné změny mezi jednotlivými druhy vámi zkoušené obuvi a díky tomu zkušený personál pak vybere obuv pro Vás tu nejvhodnější. Takovouto diagnostiku spolu s velkým výběrem běžeckého vybavení najdete v nově otevřené prodejně AD Sport na adrese Broučkova 7150, Zlín. Přivítá vás zde usměvavý a ochotný personál, který se vším velmi rád poradí. Více o sortimentu, běhu a tréninku najdete na www.adsport.cz.

Další články