Agáta pro Vás otestovala běžecké boty Hoka One One ARAHI 6

Délka čtení: 2 min | Autor: Agáta

Recenze dámských běžeckých bot Hoka One One ARAHI 6

Máme tady další recenzi na boty Hoka One One a to konkrétně na model ARAHI. Tentokrát dostala pomyslný štafetový kolík Agáta a na jeden celý měsíc vyměnila své oblíbené Asics Kayano za pronační model značky Hoka One One. Co na boty říká, jak se ji běhalo a zda se vrátí zpět ke Kayano nebo už ARAHI nedá z ruky (čtěte z nohy) se dozvíte v článku níže.

Na první pohled mě běžecké boty Hoka One One ARAHI 6 zaujaly svým nápadným vzhledem. Jak já říkám, stejně důležité, jak výkon ve sportu je i to, jak při sportu vypadáme. A musíte uznat, že tento model v dámské variantě vypadá víc než dobře. Když jsem byla oslovená s nabídkou na testování tohoto modelu, řekla jsem si, proč ne, na Kayano určitě nemají, ale aspoň jsou hezké (smích).

Na první "seznamovačku" jsem vyrazila v ARAHI vyčistit přehlcenou hlavu na zhruba dvou hodinovou procházku. Ptáte se, proč jsem si myslela, že na Kayano mít nebudou? Při prvním pohledu na model si všimnete, jak je bota mohutná. Řeknete si, že odpružení je hodně výrazné, bota tedy bude až moc měkká a tedy nestabilní. Ihned po prvním nazutí jsem sama sebe z tohoto omylu vyvedla. Bota je sice mohutná, ale naopak díky výraznějšímu rozšíření podrážky pevně stojíte na zemi a kotníky nemají pod odpružením tendenci utíkat dovnitř. Což se nám plochonožcům stává dost často máme-li příliš měkkou botu.

Procházka byla více než příjemná, díky dostatečné šířce boty v oblasti špičky, mě nikterak neškrtily ani jsem neměla pocit, že boty musím "prošlápnout". Naopak seděly na noze jako ulité, a chvilkama jsem měla pocit, že mi noha s botou srostla.

2 recenze Hoka One One ARAHI 6
1 recenze Hoka One One ARAHI 6
3 recenze Hoka One One ARAHI 6

Toto bylo samozřejmě podmíněno i tím, že jsme se již z minulosti poučila a pořídila si velikost s 1,5 cm nadměrkem. Nemyslete si, i já jsem měla období, kdy jsem si myslela, že velikost boty je stejný jako délka mojí nohy. Moje prsty by Vám o tom mohly vyprávět. A tak jsem se ze svého přesvědčení, že mám velikost EUR 38,5 dostala až k dnešním EUR 40 (smích). A řeknu Vám, uff, moje staré běžecké boty putovaly o dům dál.

V mnohých popiscích modelu ARAHI 6 se uvádí, že se jedná o překvapivě lehkou botu, a i když papír snese všechno, v tomto případě mohu jen potvrdit. Po chvilce, kdy jsem měla boty na sobě jsem o nich ani nevěděla a jak jsem uvedla výše, dokonce jsem měla pocit, že mi srostly s nohou.

Když nám to spolu tak šlo na procházce, rozhodla jsem se, že si boty vezmu na půlmaraton, který se shodou okolnosti konal ve stejný měsíc v našem městě. I když bych si běžně netroufla na závod vzít "neprošlápnutou" botu, riskla jsem to. Chybu jsem určitě neudělala. Díky skvělému tlumení, perfektně řešené geometrii boty jsem si závod užila. Po celou dobu závodu jsem ani na chvíli nepocítila jakýkoliv špatný dojem z boty, nohy mi nezatuhly, takže kdyby mi nedocházel dech, který je spíš o kondici, na které musím malinko zapracovat, dolétla bych do cíle jako pták.

Jestli je něco, co mě na Hoka One One ARAHI 6 fakt baví, tak je to patní límec, který je u tohoto modelu nově tvarovaný a na Achillově patě sedí skvěle. Tento patní límec skvěle podpořil celkovou stabilitu a pocit, že Vás bota opravdu podrží. I když mám s tímto límcem i negativní zkušenost, kdy jsem si jen pro takový malý výklus vzala do boty nízké kotníkové, bavlněné ponožky a domu se došmajdala s krvavou patou. Nemůžu se však zlobit na ARAHI, ale na sebe že jo? Všichni víme, že kotníkové ponožky do běžecké boty nepatří a je potřeba mít pořádné ponožku určené na běh. Takže poučení pro mě. 😊

Závěrem musím říct, že jsem velmi příjemně překvapená, a i když jsem si myslela, že tento model má pouze kvalitu hezkého vzhledu, umí Vám nabídnout mnohem více. Takže si je v botníku určitě nechám a moje Kayano se budou muset smířit s konkurencí.

Hodnocení: 9 / 10

TIP: Vhodné i pro vachrlaté kotníky, protože mají nejen skvělé odpružení, ale i výborný stabilizační systém.

(+) superpohodlný, prodyšný svršek

(+) patní límec nově tvarovaný podle Achillový paty

(+) vynikající tlumení

(+) nižší hmotnost

(+) nápadný vzhled

(-) mohutnější vzhled