Ledvinky, jak a proč je nosit

Délka čtení: 2 min | Autor: Anna

Legendární ledvinky jsou opět tu! Ledvinky, waist bag, fanny pack (USA), moon bag, belly bag, banana bags (Francie), existuje mnoho výrazů pro tento módní doplněk. Je to vlastně malá látková taštička, která se dříve nosila upevněná kolem pasu pomocí popruhu nad boky.

Historie

V historii lidé brašnu nosili před tělem, aby se mohli bránit před bandity. Tašky připevněné k opaskům se v mnoha kulturách objevovaly již od středověku. Za předchůdce lze považovat buvolí váček, který byl řešením místo přišívání kapes do oděvu. V 80. letech 20. století se začaly objevovat brašny ze syntetických materiálů. V módě byly hlavně v 90. letech, ale jejich popularita postupně upadla. V roce 2012 se pár návrhářských značek snažilo tyto doplňky vrátit zpět do módy. Roku 2018 jsou zpět v módě, které představili přední módní návrháři jako Gucci, Prada a Louis Vuitton, začaly je nosit celebrity jako Rihanna a Jaden Smith. Ledvinky jsou až do současnosti stále trendy. V posledních letech se změnil jen styl nošení. Místo nošení kolem pasu se nyní upřednostňuje nošení ve stylu "crossbody“ – křížem přes hrudník.

Výhody nošení ledvinky

  • Praktičnost – vše nezbytné na jednom místě

Skvěle se hodí, když potřebujete mít při sobě nezbytnosti jako telefon, klíče, sluchátka, peněženku a další potřebné drobnosti. Nebudete mít plné kapsy a vše bude na jednom praktickém místě v ledvince. Při cestování je skladná a snadno se vleze i do malého zavazadla na cesty!

  • Volnost pohybu

Skvěle se hodí, když potřebujete mít volné ruce a zároveň mít vše nezbytné při sobě. Ať už jdete sportovat nebo na procházku do města ve volném čase, pocit volných rukou je k nezaplacení! Ledvinka je také skvělým pomocníkem při běhu, kdy do ní dáte telefon, klíče a můžete volně běžet.

  • Stylový doplněk

Máte vyladěný outfit z oblečení a bot, teď už jen stačí k tomu přidat skvělý a praktický doplněk, a to praktickou ledvinku. Ideální je si jí pořídit v neutrální barvě, kdy se hodí naprosto ke všemu nebo naopak v nějaké barevné variantě, kdy oživí nenápadný, neutrální outfit.

  • Bezpečnost před zloději

Ve městě nebo v některých čtvrtích se může objevit nějaký ten kapsář. Je dobré mít své osobní věci pod dohledem u svého těla. Tím, že se ledvinka teď nosí na hrudi je to ideální varianta, jak mít doplněk pod kontrolou.

Jak nosit ledvinku

Ledvinka je skvělá pro volný čas i sport. Tento doplněk má řadu již zmíněných benefitů, díky kterým stojí za to mít alespoň jednu ve svém šatníku. Nosí se teď nejčastěji zkřížená přes hruď nebo přes rameno. Délka se dá nastavit dle vašich potřeb nastavitelným popruhem. Neexistuje jedna správná varianta, jak ji nosit. Na sport doporučujeme si pořídit přímo sportovní ledvinku, některé z nich mají i voděodolné kapsy a reflexní prvky pro lepší viditelnost. 

ledvinka_funny_pack
jak_nosit_ledvinku
modni_doplnek