Jak správně vybrat tenisovou obuv

Délka čtení: 5 min | Autor: Anna

Pokud jste milovníky tenisu, tak jistě víte, že na něj potřebujete několik základních potřebných kusů vybavení, mezi které po tenisové raketě rozhodně patří i kvalitní tenisové boty. Výběr vhodných tenisových bot Vám umožní pohybovat se pohodlně a bezpečně po kurtu, minimalizovat riziko zranění a provádět pohyby – jako jsou skluzy – které byste v určitých typech obuvi nezvládli.

Tenisová hra se velmi liší podle toho, na jakém povrchu hrajete ať už na trávě, antuce nebo na tvrdém kurtu. Na umělém trávníku zůstává míč nízko a musíte jej zahrát rychle po odskoku. Ale na antukových kurtech je hra trochu pomalejší a míček se může odrazit výš a máte tedy více času na odpal.

Oficiálních certifikací ITF (Mezinárodní tenisové federace) na rychlosti tenisových povrchů je pět.

Kategorie určují, jak je povrch tvrdý a jakou rychlost odrazu (odskoku) míč dosáhne:

  1. POMALÉ / SLOW – antuka

  2. STŘEDNĚ–POMALÉ / MEDIUM-SLOWvětšina tvrdých dvorců s různými akrylovými nátěry a některé textilní povrchy

  3. STŘEDNÍ / MEDIUM – akrylátové stěrky na asfaltových a betonových kurtech (zejména haly), přírodní tráva, umělý trávníku a některé textilní povrchy

  4. STŘEDNĚ–RYCHLÉ / MEDIUM-FAST přírodní tráva, umělá tráva a některé koberce

  5. RYCHLÉ / FAST – přírodní tráva, akrylátové stěrky na tvrdých kurtech a koberce

Váš herní styl se musí přizpůsobit povrchu kurtu a první věc, na kterou byste měli myslet, je právě Vaše bota – je koneckonců vždy v kontaktu se zemí. V tomto článku se dozvíte, jak si vybrat vhodné tenisové boty na základě povrchu, herního stylu a velikosti.

 

getpic

1. Podle povrchu:

Obuv na všechny povrchy (all-court, multicourt)

Pokud rádi střídáte tenisové povrchy, bude pro Vás nejjednodušší zvolit tenisovou obuv – multicourt, all-court. Bota s takovým označením, je nejčastěji používaným typem, jde o botu, která je univerzální a je skvělou volbou na všechny typy kurtů. Dokáže se přizpůsobit různým povrchům a umožňuje hrát jak venku, tak v hale.

Podrážka kombinuje prvky antukových bot s částmi, které zajišťují stabilitu na tvrdém povrchu a brání v uklouznutí.

Tenisová obuv na antuku (clay)

Vzhledem k tomu, že antukové kurty patří mezi ty nejpomalejší, hráči se spoustou síly mohou ustoupit a rozpoutat obrovské údery. Proto je zde potřeba více stability a boční podpory – protože se hráč pohybuje ze strany na stranu, než si nastaví nohy před úderem. Ideální boty na antuku by měly mít:

● Skvělou přilnavost – protože prašné antukové kurty Vám nenabízí mnoho trakce.

● Dobře navrženou podešev, která postupně uvolňuje antuku z drážek a nezanechává stopy na kurtu. Tato podešev má tzv. rybí nebo klikatý vzorek.

● Odolné strany, aby se Vaše bota nepoškodila, když kloužete po kurtu pro míč.

● Boční podpora při pohybu ze strany na stranu podél základní linie.

● Pevný svršek, který udržuje Vaši nohu v bezpečí při pohybu po kurtu.

Tenisová obuv na umělý trávník / koberec

Nejčastěji se tyto dvorce řadí do 4. rychlostní kategorie ITF. Ve hře je potřeba častá návštěva sítě a silné podání. Nejlepší volbou na umělou trávu jsou ty které disponují:

● Dobrou přilnavostí, protože travnaté kurty mohou být kluzké, buď kvůli rose, nebo písku, který bývá na umělé trávě.

● Pružný svršek, takže když běžíte vpřed směrem k míči, Vaše chodidla nejsou tak sevřená.

Na umělých kurtech jsou méně potřebné tlumené podrážky, protože povrch je měkčí a není potřeba takové tlumení jako na tvrdém povrchu.

Tenisová obuv na tvrdý povrch

Tvrdé kurty (typicky nějaká forma asfaltu nebo betonu případně s akrylátovou stěrkou) jsou někdy považovány za univerzální půdu – rychlostní střed mezi antukovými a travnatými dvorci, pokud jde o odraz a rychlost tenisového míče. Tvrdý povrch vyžaduje mnoho požadavků. Takže vyhledávejte obuv, která má:

● Pevnou podešev, která zvládne požadavky na tvrdém povrchu kurtu.

● Skvělé tlumení, protože tvrdý kurt může být nemilosrdný pro Vaše chodidla a klouby.

● Pevný svršek, který vám poskytuje stabilitu, když se pohybujete po kurtu.

Tenisová obuv na trávník

Je naprostým opakem antuky a patří mezi ty nejrychlejší. Povrch, na kterém tento úžasný sport začal. Avšak na přírodním trávníku si můžete zahrát jen málokde, jeho údržba a příprava je velmi náročná. Tento typ obuvi využívají zejména profesionální hráči na travnatém dvorci třeba na wimbledonském grandslamu. Ve hře je potřeba častá návštěva sítě a silné podání.

● Plošší podešev, aby nepoškodila kurt – ve skutečnosti musí hráči na určitých turnajových trávnících nosit úplně ploché tenisové boty.

Obecně lze říci, že nejlepší tenisovou obuví pro všestranné hráče jsou tenisky s označením multicourt/all-court. Boty využijete na všech druzích dvorců včetně antuky a umělé trávy.

asics-tennis
SS23_Australian-Open_Highlight_GP_AO_WOMEN_Training_LOOK_1_01_JPEG_1500x1500-JPG
SS23_Australian-Open_Highlight_GP_AO_WOMEN_Game_LOOK_2_03_JPEG_1500x1500-JPG

2. Podle herního stylu

Druhé základní rozdělení tenisových bot je podle Vašeho herního stylu, to jak se pohybujete na kurtě.

Stabilita hráč od základní čáry

Pokud jste hráč, který preferuje hrát ze základní čáry, máte tendenci stát o něco dál od této čáry a upřednostňujete pohyb ze strany na stranu a silné údery přes kurt. Tento styl hry vyžaduje stabilní a pevnou tenisovou obuv, jako je například model ASICS GEL RESOLUTIONSOLUTION SPEED FF

 Mezi hráče, kteří upřednostňují stabilní model bot, patří např. Roger Federer, který preferuje hrát a odvracet údery soupeře od zadní čáry.

Tenisová obuv s důrazem na stabilitu je vhodná pro různé typy hráčů. Patří sem i začátečníci, rekreační tenisté, kteří si občas rádi zahrají, a také tenisté s nadváhou. Tyto modely bot jsou obvykle torzně stabilnější, pohodlnější a efektivně tlumí nárazy, což eliminuje zátěž na pohybový aparát.

Rychlost - “celokurtový” hráč

Jestliže preferujete celokurtovou hru, začínáte hry zhruba u základní čáry, ale rádi se vrháte i dopředu k síti a pohybujete se po kurtu tam a zpět, potřebujete tenisovou botu, která je lehčí, užší a zároveň poskytuje stabilitu v podrážce. Modely SOLUTION SPEED FFGEL-GAME od značky ASICS jsou ideální volbou pro tuto kombinaci vlastností.

Tento typ boty si oblíbil například i úspěšný český tenista Radek Štěpánek a mnoho dalších hráčů.

To nejlepší z obou herních stylů

Hráč typu "nejlepší z obou" kombinuje oba výše zmíněné herní styly. Preferuje hru blízko základní čáry, ale zároveň se často snaží dostat vpřed, aby svou hru obohatil. Tento herní styl je známý u slavného hráče Novaka Djokoviče. Tenisové boty ASICS COURT FF poskytují kombinaci stability a rychlosti, kterou hráči tohoto typu potřebují.

3. Jak vybrat správnou velikost?

Vaše tenisové boty by měly velmi těsně a perfektně sedět. Vzhledem k tomu, že se budete pohybovat v několika směrech. Po několika hrách se bota navíc mírně povolí, proto si při nákupu nesmíte nechávat žádnou rezervu, jako je tomu například u běžeckých bot. Orientovat se můžete podle naší tabulky velikostí.

Nejlepší je samozřejmě výběr bot provést osobně s pomocí odborníků. Přesvědčte se o tom sami a navštivte naší prodejnu AD Sport Zlín nebo nás neváhejte kontaktovat pro radu! Pomůžeme Vám najít ideální tenisové boty pro co nejlepší herní zážitek.

Tenisové boty ASICS   Tenisové boty   Vše na tenis