Jak správně vybrat sportovní podprsenku?

Délka čtení: 4 min | Autor: Anna

Klasická podprsenka je pro ženy nepostradatelným kouskem v jejich šatníku na běžné nošení, ale na sport není vůbec vhodná.

Jak si vybrat tu vhodnou bývá pro některé ženy náročné, často ani nevědí, jaké parametry by měla správná sportovní podprsenka splňovat. Na co se tedy při výběru zaměřit a proč si ji vůbec pořizovat? Jak prát sportovní podprsenku, aby Vám sloužila co nejdelší možnou dobu? Dozvíte se v tomto článku.

Při náročnější fyzické aktivitě potřebují ženská prsa oporu, kterou klasické podprsenky nedokážou poskytnout. Sportovní podprsenky jsou speciálně navrženy pro cvičení a mají vlastnosti, které redukují pohyb prsou a poskytují lepší podporu, čímž předcházejí jejich poškození, vytahání či bolestem.

Pokud jsou prsa vystavena narušení, jako je například gravitace nebo nedostatečná opora, mohou se projevit poklesem poprsí. Velkou roli zde hraje i genetika. Studie ukazují, že při běhu se mohou prsa vychýlit o 8-15 cm (v závislosti na velikosti a váze), což zdůrazňuje význam účinné a kvalitní sportovní podprsenky!1

Dámám, které rádi sportují, by tedy neměla doma chybět sportovní podprsenka, která je při vykonávání různých sportovních aktivit velmi důležitá. Jak si vybrat tu správnou nebo podle čeho vybírat?

1. Vybírejte podprsenku podle typu sportu:

Různé sporty vyžadují různou podporu. Například pro běh, skákání přes švihadlo a pro sporty s vysokým dopadem byste měli zvolit podprsenku s pevnou oporou, zatímco pro jógu nebo pilates by mohla být vhodnější spíše měkčí, pohodlnější podprsenka.

2. Vyberte správnou velikost:

Vybrat si tu správnou velikost sportovní podprsenky je alfou a omegou celého nákupu. Velikost by měla být dobře zvolená, aby poskytovala dostatečnou podporu. Při výběru správné velikosti podprsenky se vždy řiďte tím, jak vám podprsenka sedí na těle.

Při zkoušení se ujistěte, že není příliš těsná ani volná, nezpůsobuje svírání, škrábání nebo odstávání. Různé střihy podprsenek mohou vyžadovat odlišné velikosti.

Správnou velikost podprsenky můžete ověřit jednoduchým trikem: pod ramínka a spodní lem byste měla být schopna vložit dva prsty bez toho, aby Vás podprsenka škrtila nebo plandala. Toto Vám pomůže zjistit, zda je podprsenka příliš těsná nebo volná.

Nejčastější chybou, kterou ženy při výběru velikosti podprsenky dělají, je výběr menšího košíčku a většího obvodu. Podprsenka by měla krásně obepínat celá prsa a držet je bez rozlití nebo přetékání ven. Pokud tomu tak není, tak volte větší velikost.

Výztuž podprsenky by měla být pevná s potřebnou šířkou ramínek, aby se podprsenka nepohybovala při pohybu, a aby se zabránilo případnému otěru. Oporu prsou zajišťují buď vyztužené košíčky, silnější ramínka nebo pevný kompresní materiál, který prsa obepne, čímž zabrání jejich pohybu. Čím větší prsa máte, tím pevnější podprsenku i šířku ramínek volte.

3. Zvolte vyhovující materiál: 

Materiál by měl být funkční a odvádět pot. Nejčastěji v těchto funkčních a rychleschnoucích materiálech najdete směsi polyesteru, polypropylenu, polyamidu a elastanu.

Materiál by měl být pevný, odolný a příjemný na pokožku, a neměl by dráždit ani škrábat. Kvalita materiálu ovlivňuje i životnost podprsenky a její schopnost udržet tvar i po dlouhodobém používání. Proto se nevyplatí šetřit a je lepší investovat do dražšího a odolnějšího kousku. Některé sportovní podprsenky jsou vyrobeny z antibakteriálního materiálu např. značka Under Armour disponuje technologií Anti-Odor, která zabraňuje růstu bakterií způsobující zápach.

4. Zvažte osobní preference:

Vzhledem k tomu, že sportovní podprsenku budete nosit po delší dobu, zvažte své osobní preference ohledně stylu, značky, barev a designu. Je důležité si uvědomit, že každá žena má odlišné potřeby, a tak je nutné najít správnou sportovní podprsenku, která bude poskytovat zejména optimální podporu.

Jak dlouho vydrží sportovní podprsenka?

Podle Selaine Messem, která je zakladatelkou internetového obchodu se sportovními podprsenkami tvrdí, že: "po 30-40 vyprání je potřeba vyměnit většinu sportovních podprsenek. Zpravidla budete potřebovat tři nové podprsenky na jeden pár běžeckých bot."

Technická tkanina Vaší sportovní podprsenky se během praní opotřebí a její elasticita se během používání sníží. Podprsenku nesušte v sušičce: teplo ničí látku podprsenky a sníží její životnost!

Jak tedy o podprsenku správně pečovat?

Podprsenku perte ve studené vodě s jemným pracím práškem na sportovní oblečení. Bez použití jakékoliv aviváže nebo bělidla! Sušte v bytě nebo venku na vzduchu, mimo přímé slunce. Přímé slunce by mohlo poškodit materiál podprsenky z kterého je vyrobena. Řiďte se symboly na cedulce.

  • Pokud máte podprsenku se zapínáním je dobré před praním háčky nebo jiné zapínání zapnut, aby se háčky nepřichytávaly k dalším kouskům oblečení během praní v pračce. Také se doporučuje použít speciální sáčky na praní jednotlivých kousků prádla a podprsenku ideálně obrátit naruby.

symboly na cedulce

 

Zdroje:

1. Wood LE, White J, Milligan A, Ayres B, Hedger W, Scurr J. Predictors of three-dimensional breast kinematics during bare-breasted running. Med Sci Sports Exerc. 2012 Jul;44(7):1351-7. doi: 10.1249/MSS.0b013e31824bd62c. PMID: 22705551.