6. festivalový půlmaraton 2021

Ve dnech 09. – 15. 09. 2021 se ve Zlíně konal již 61. ZLÍN FILM FESTIVAL 2021, další ročník tradičního filmového festivalu pro děti a mládež, jehož historie sahá až do roku 1961, kdy proběhl první ročník. Letos, stejně jako loni, připadl jeho termín až na závěr léta, na září. Jako tomu u podobných kulturně-společenských akcí bývá, se dění netočí jen kolem novinek daného oboru (v tomto případě kinematografie), ale nemalou pozornost návštěvníků i veřejnosti přitahuje doprovodný program. Dopravní podnik vypravil historická vozidla, v parku se po večerech vysedávalo u živé hudby s drinky v ruce. Společnost Monet+, hlavní sponzor FilmFestu 2021, se rozhodla podpořit aktivní životní styl, a tak již pošesté připravila městský závod v půlmaratonu. V posledních letech se vytrvalostní silniční běhy těší velké popularitě a zažívají nefalšovaný boom. A to dokonce nejen mezi závodními běžci. Několik stovek zájemců z řad veřejnosti, rekreačních běžců i specialistů se v neděli 12. 09. 2021 postavilo na start hned v několika různých variantách maratonské tratě:

  1. Půlmaraton
  2. Čtvrtmaraton
  3. Štafetový půlmaraton
  4. Tandemy

Právě tandemy platily za letošní novinku a odbyly si svou premiéru. Pro ty z vás, kteří zatím netuší, tak šlo o takové závody dvojic paralelně s jednotlivci, kteří závodili na trati 10,5 km, tedy čtvrtmaratonu. Hromadný start byl na silnici u Kongresového centra a budovy U13 Baťovy univerzity, přičemž balík startujících se táhl dozadu téměř přes celou ulici Hradská. Závodní okruh měřil deset a půl kilometru, takže půlmaratonci jej museli obkroužit dvakrát, čtvrtmaratonci spolu s tandemy jednou a ve štafetách se dvě kolečka dělila mezi čtyři účastníky, přičemž na každého připadlo něco málo přes 5 km. Předávací místo bylo u teplárny Alpiq na břehu řeky Dřevnice, v polovině závodu pak kolíky měnily své držitele na náměstí Míru, kde byl poté také závěrečný doběh po modrém podloží. Na trati byly rozmístěny občerstvovací stanice se stoly s kelímky pitné vody, kterou bylo nutné pravidelně doplňovat. Je jasné, že u takovýchto klání musí být zajištěny složky první pomoci, kdyby náhodou došlo k jakýmkoliv zdravotním indispozicím či komplikacím. Jak se ale ukázalo, tak za slunečného pozdního letního nedělního odpoledne proběhlo vše hladce. Značná zadýchání v průběhu závodu i za cílovou páskou byla naopak signálem toho, že do toho šli všichni zúčastnění se závodním duchem a ideou předvést co nejlepší výkon v rámci svých možností. Spousta z nich si své limity posunula, za což si vysloužili hromadný potlesk zaplněného náměstí, jakmile proběhli pod nafukovacím obloukem oznamujícím konec závodu.

6. ročníku festivalového půlmaratonu Zlín 2021 se již popáté zúčastnil i tým AD Sportu. V závodě štafet jsme úspěšně doběhli na solidním 20. místě, přičemž jeden náš kolega se odvážně vydal na tutéž trať jako jednotlivec. Dosaženou bilanci se pokusíme vylepšit v nadcházejícím ročníku.

WhatsApp Image 2021-09-13 at 13.28.22
WhatsApp Image 2021-09-13 at 13.28.22 (1)
WhatsApp Image 2021-09-13 at 13.28.20 (2)