Cvičení v těhotenství

Dříve se považovalo, že cvičení v těhotenství může být nebezpečné pro plod i matku. V dnešní době se ale odborníci shodují, že opak je pravdou. Pokud žena není v rizikovém těhotenství nebo nemá jiné zdravotní potíže, je pohyb naopak přínosným pro jejich zdraví. Jestliže byla aktivní před počátkem těhotenství není třeba se sportem skoncovat ba naopak. U zdravých žen platí, že je cvičení v těhotenství prospěšné pro fyzické i psychické zdraví. Dobře zvolený pohyb pomáhá ulevovat od bolestí zad, kyčlí, odbourává stres a zlepšuje náladu. Existuje také cvičení pro těhotné, které je dobrou přípravou na porod.

Opravdu je cvičení v těhotenství bezpečné a čemu se raději vyvarovat?

Jak už jsme uvedly, pokud nemáte zdravotní problémy a vaše těhotenství je bezproblémové, fyzickým aktivitám se nemusíte bránit. Důležité je jen vědět, kterým cvikům a pohybovým aktivitám se raději vyhnout. Těhotná žena by se měla vyhýbat fyzickým aktivitám, u kterých dohází k otřesům, prudkým pohybům nebo hrozí pád či náraz. Zapomenout byste proto raději měla na cyklistiku, bruslení, jízdu na koni, míčové hry, extrémní sporty i běh. Pokud, ale žena běhala již před těhotenstvím a pokud se jedná o zdravý plod, běh neuškodí. Avšak každá žena je jiná i jejich těhotenství se budou lišit. Proto univerzální radou je: poslouchejte své tělo a ono vám řekne. Rozhodně to ale není vhodná doba na to s běháním začít. Důležité však je vaše plány nejprve zkonzultovat se svým lékařem, poslouchat signály svého těla a nepřetěžovat se.

Jaké je vhodné cvičení v těhotenství?

V těhotenství je dobrá jakákoli fyzická aktivita nebo pohyb, které odpovídají tělesné kondici ženy, jejím předchozím sportovním činnostem, které neohrožují miminko a baví vás. Pokud žena byla před otěhotněním aktivní, může ve sportování po konzultaci s gynekologem do velké míry pokračovat. Naopak nastávající maminky, které před těhotenství moc nesportovaly, by měly se sportem začínat pomalu. Obecně se doporučuje spíše pravidelný pohyb/cvičení než občasná náročná aktivita.

Vhodné aktivity

Obecné rady

V těhotenství jsou dobré cviky, které jen mírně posilují břišní svaly. Doporučuje se také posilování svalů končetin, hýždí, zad, hrudníku a pánevního dna. Při veškerém cvičení by se mělo dbát na správné dýchání. Skvělou a přirozenou formou pohybu je také procházka, během které nikdy neuškodí mírné protahování svalů. Žena by se naopak neměla do cvičení nutit, pokud při něm pociťuje bolesti nebo se zrovna necítí dobře. Při výběru cvičení pro těhotné je vhodná konzultace s gynekologem, porodní asistentkou nebo osobním trenérem. Na tělesné aktivity by měla žena zvolit pohodlné a volné oblečení, vhodnou sportovní podprsenku a také vhodné doplňky.