Běhání v zimě a jak se obléct?

Délka čtení: 4 min | Autor: Anna

Neexistuje špatné počasí na běhání, jen špatně oblečený běžec.

Běhání v zimě a v chladném počasí vyžaduje větší dávku motivace a plánování, jak se obléct. Ovšem ten chladivý vzduch po chvilce kdy se Vaše tělo zahřeje, je příjemně osvěžující a dodá Vám  potřebnou dávku energie, kterou v zimě potřebuje každý z nás. A na závěr ten pocit tepla domova je nepopsatelný.

Pro zimní období jsou typické krátké dny, dlouhé noci a chladnější počasí. Tma či zima může být pro řadu běžců určitou překážkou, se kterou je třeba dopředu počítat. Existuje pár způsobů, jak na běhání v zimě a tmě vyzrát. Připravili jsme pro Vás tipy, jak se nenechat odradit chladným počasím či tmou.

V čem chodit běhat v zimě?

Oblečení v jakém je příjemné běhat v zimě se trochu liší oproti tomu, v čem jde běžec běhat na jaře. Obléknout se tak, aby vám bylo při běhání v chladnějším počasí “tak akorát” je někdy oříšek. Pokud se Vám to nepodaří odhadnout, může se stát, že vám bude zima, nebo naopak horko. Obecné doporučení je, že běžec by se měl obléknout na běhání, tak jako by byla venkovní teplota o 10 °C vyšší. Díky fyzické aktivitě se totiž po nějaké době tělo zahřeje a při běhu už vám bude dobře. Mrkněte se tedy na venkovní teplotu a odhadněte situaci.

Jak správně vrstvit oblečení na běh? Myslete na pravidlo “tří vrstev” někdy nazývané “cibulový princip 1-2-3”, kterou poprvé představila světu značka Craft. Je mnohem lepší zvolit více tenčích vrstev než méně tlustých. 

  1. Základ je základ. Přímo na tělo zvolte třeba teplejší legíny a kompresní triko s dlouhým rukávem nebo kvalitní funkční prádlo. Základní vrstva je v první linii a musí tedy efektivně odvádět pot. A to buď do okolí, nebo do druhé vrstvy. Je vhodné, aby triko bylo obtažené na těle. Obepnuté tričko má mimo efektivnějšího odvodu potu také lepší termoregulační vlastnosti. Tato vrstva by měla být z funkčního syntetického materiálu nebo z merino vlny. Bavlna nasává pot a není na sport ideální.

  2. Izolační vrstva. Dále na to přijde druhá vrstva, ta má za účel zahřát organismus. Ideální je třeba funkční mikina. Přestože má izolovat, musí opět pot odvádět od těla do svrchní vrstvy nebo okolí. Bavlna tedy opět nebude dobrou volbou, ta akorát nasaje pot, ztěžkne a rozhodně potom neplní hřejivou funkci.

  3. Jako poslední vrstvu vezměte třeba lehkou nepromokavou bundu. Ta má primárně ochrannou funkci. Jakou bundu na běhání v zimě? U bund můžete vybírat z několika základních parametrů: voděodolnost, větruodolnost, prodyšnost, hmotnost, cena. Mezi nejčastější typy těchto bund patří: softshell bundy či větrovka.

A co nohy?

U kalhot je to poměrně jednodušší, čím větší zima, tím teplejší. Do cca 5° C si vystačíte s relativně tenkými legínami, pokud mrzne, hodit se Vám budou zateplené legíny. Běžci, kteří nechtějí vypadat jako baletka, mohou vybírat z volnějších kalhot nebo přes legíny obléct ještě šortky.

Běžecké boty zvolte podle situace a terénu, pokud je sníh nebo mokro zvolte nejlépe ty s GORE-TEX® úpravou. Pokud půjdete běhat po městském parku nebo na cyklostezku, kde se sníh drží jen krátce. Poslouží vám v pohodě i tréninkové silniční boty. Nicméně, pokud máte raději terén, běhání v přírodě nebo jste oběťmi sněhové kalamity, rozhodně se Vám budou hodit trailové boty. Jeden z nejvýraznějších rozdílů je vzorek podešve, který tolik neklouže ve sněhu nebo blátě a lépe vás podrží v namáhavějším terénu. Do běžeckých bot můžete zvolit teplejší ponožky.

O své milované běžecké boty nezapomeňte pořádně pravidelně pečovat a impregnovat! Nejenže zvýšíte nepromokavost obuvi, ale zvýšíte tak i jejich celkovou životnost a budou se Vám lépe udržovat v čistotě. U nás v AD Sportu nabízíme a doporučujeme značku Collonil, která už více jak 100 let neustále posouvá jejich technologie ku předu v záležitostech spojených s péčí o obuv a materiály. 

V neposlední řadě nezapomeňte na rukavice a čepici nebo čelenku. Bez zakryté hlavy ztrácíte určité množství tělesného tepla.

Jak vyzrát nad tmou?

Obecně za snížené viditelnosti nezapomínejte na reflexní prvky, které jsou pro vaší bezpečnost venku nezbytné! Při běhání po silnicích nezapomeňte na oblečení s reflexními prvky. Díky tomu budete lépe viditelní pro okolní řidiče či cyklisty.

  • Běhejte ráno ještě před školou či prací. 

Pokud Vám to zaměstnavatel nebo flexibilnější povolání umožní běhejte ráno za světla. Nejen že vás ranní výkon nakopne po celý den, ale navíc už budete mít splněnou fyzickou denní aktivitu a nemusíte na to celý den myslet.

  • Naplánujte si cestu v osvětleném prostředí, kde můžete běhat i za tmy.

Nějaký městský park, cesta podél řeky nebo osvětlené uličky budou skvělou volbou. 

  •  Vyběhněte do známého prostředí ve tmě, ale nezapomeňte na čelovku a reflexní prvky!

Pokud nejste příznivcem městských či pouličních tras a milujete přírodu, tak se jí nebojte ani za tmy, ale rozhodně se vybavte čelovkou. Možná svou trasu znáte téměř nazpaměť, ale přesto se může stát, že vás v lese překvapí nerovnost či kámen, o který můžete zakopnout.