Vyšlápněte si do přírody s botami, které Vás podrží!

Info 1.4.2020

Ať už vyrážíte na horskou túru s rodinou na Lysou horu, nebo jen tak do lesa za město, základem Vaší výpravy by měly být kvalitní boty!

Vyberte si boty v kterých svou výpravu zvládnete a žádné překážky v podobě rozbahněného povrchu, ostrých kamenů či nepřízni počasí Vás nezastaví. 

Outdoorové boty, trekové boty, pohorky. Označení je velká řada, ale kdo se v tom má vyznat, v podstatě se jedná o stejnou kategorii bot, které se vyznačují funkčními vlastnostmi vyvinutými pro terén, který nás při výšlapu na oblíbenou horu může potkat.

Příroda je nevyzpytatelná a počasí v horách se mění každou chvíli, proto je opravdu potřeba obout si kvalitní obuv. Můžete mít skvělý batoh, nepromokavou bundu, ale pokud budete mít boty, které Vás budou tlačit, při šlápnutí do kaluže Vám promoknou a ucítíte každý kamínek z procházky lesem se stane zlý sen.

SPRÁVNÉ BOTY JSOU DO HOR TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ! 

Na co byste tedy při výběru měli myslet?  

TERÉN 

Chystáte - li se na chůzi po nezpevněných cestách i mimo ně, běh, lezení, jízdu na kole, postačí Vám lehké outdoorové boty. Boty nemají tak tuhou podrážku a jsou vyrobené z kombinace textilu a kůže. Na procházky lesem či méně náročné turistické stezky jsou tyto boty ideální. Nohy jsou v pohodlí a hezky dýchají! V těžkém terénu Vám však nohy v oblasti kotníku moc nezajistí ani neposkytnou takovou stabilitu, jako kotníkové boty.

Náš tip ! 

Outdoorové boty pro DÁMY; Outdoorové boty pro PÁNY

 

Do středně náročného terénu doporučujeme zvolit trekové boty, které Vám zajisti výrazně větší stabilitu, díky kotníkové úpravě. Jsou dostatečně prodyšné a lehké, nejsou tak tuhé a tvrdé jako pohorky. Trekové boty mohou být celokožené, nebo kombinuji kůži s textilem.Tyto boty oceníte chystáte - li se na výpravu po Českých horách v jarním, letním i podzimním období, zvládnou však i chladnější a zimní podmínky. 

Pokud si troufáte do těžkého terénu a vyrážíte s těžkým batohem zvolte pohorky! Ze všech uvedených typů obuvi mají nejtvrdší podrážku, a nejvýraznější vzorek podrážky. Boty jsou opatřeny gumovou ochranou proti okopání bot a jsou tvořeny celokoženou konstrukci s minimem švu. 

 

VHODNÁ VELIKOST 

Boty kupujeme vždy o trochu větší, pokud máte prsty ve špičce, za patu by se měl vejít prst. Doporučujeme boty kupovat v odpoledních hodinách, noha po celém dni mírně oteče, zajistí se Vám tak výběr s dostatečnou velikostí rezervou. 

 

STŘIH BOTY 

Výběr obuvi neuspěchejte! Než se vydáte na túru, boty si doma nebo v obchodě důkladně vyzkoušejte, projděte se v nich a vnímejte, každou nesouměrnost či šev, který by Vás po pár hodinách chůze v terénu mohl hodně pozlobit. Při zatlačení holeně dopředu je důležité, aby jazyk neuhýbal na stranu nebo nepříjemně netlačil. Noha by měla být v botě pevně ukotvená, pokud je bota příliš volná, při chůzi z kopce může docházek k jejímu sesunu do oblasti špičky a nepříjemnému otlačení až deformity prstů. 

 

HMOTNOST

Hmotnost obuvi je přímo úměrná náročnosti terénu, který se chystáme zdolat. Mysleme tedy na to, že příliš těžké boty v lehkém terénu nás zbytečně unaví a lehké, nestabilní boty v těžkém terénu nás dostatečně nepodrží! 

Vodě odolná membrána bývá u tohoto typu bot samozřejmostí. Pozor však na svrchní materiál, který má tendenci vodu absorbovat a tím zvyšovat hmotnost obuvi. Pokud se chystáte do opravdu těžkých podmínek, doporučujeme poradit se při výběru s odborníky. Spolu s pořízením si kvalitní obuvi nezapomínejte ani na kvalitní ponožky! 

 

Jak vybrat boty, které Vás nezradí už víte! Nezbývá než vyrazit a hlavně si to užít! 

Šťastnou cestu a pevný krok! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články