Jak se vybavit na CrossFit?

Info 29.1.2020

Pro ty, kdo absolutně nemají tucha, co to CrossFit vůbec je, tak CF je takový funkční trénink, kterým se dá označit jako cvičení posilující kompletně celé tělo. Není tedy specializovaným sportem, protože je složen z prvků gymnastiky, atletiky, vzpírání, veslování, powerliftingu s cílem vynikat ve všech oblastech.

V současné době je CrossFit i tady v ČR velmi rozšířený a oblíbený způsob tréninku, a je to právě proto, že rozvíjí rychlost, sílu a výbušnost a může sloužit i jako poměrně účinný nástroj na hubnutí, vyrýsovování postavy či k nárůstu svalové hmoty. 

Jak začít s crossfitem?

Opravdu není čeho se bát, a věřte, mluvíme z vlastní zkušenosti. CrossFit jako takový je založen na komunitě, proto zde potkáte lidi opravdu velmi milé, ať už trenéry nebo i samotné atlety, kteří se CF věnují už třeba nějakou dobu. Hlavní myšlenkou, kterou pocítíte snad v každém gymu, je podpora a týmovost. S CrossFitem může začít opravdu úplně každý bez jakýchkoliv předchozích zkušeností se sportem.  

První krok, jak začít, je nutné vybrat si ten správný gym. Není moc výjimkou, že je dnes v každém městě více než 1 CrossFit box. Setkat se ale můžete i s gymy, kde označují lekce CrossFitu jako Cross-trénink, crossxfit apod.  Jsou to lekce založené na stejném principu jako CF lekce, rozdíl je však v tom, že gymy, které je provozují nemohou používat ofiko název, protože nemají zakoupenou CrossFitovou licenci. 

Na co je důležité se ale před lekcí připravit je to, že to bude asi bolet. Zvlášť člověka, který není na fyzický výkon zvyklý. Lekce pro začátečníky jsou samozřejmě zjednodušeny a uzpůsobeny tak, abyste se nejdříve seznámili se cviky a naučili se jejich správnou techniku, avšak i tak je dobré se připravit na to, že Vás asi neminou mozoly z hrazdy a osy (lze cvičit i v mozolnících či rukavicích), odřené nohy z výskoků na bednu či z osy, „rozbité tělo“ a někdy i pošramocené ego :D. 

Nějaké další vážnější zranění moc nehrozí, pokud se nezapomíná na správnou techniku, respektování programingu a rady trenérů. 

Výsledek obrázku pro CrossFit pull up hands

Jak se vybavit na CrossFit?

Důležité je se dobře a pohodlně obléknout. Nic speciálního nepotřebujete. Ideálně si vybrat něco, co máte oblíbené, v čem se cítíte dobře, co velmi dobře saje pot a zároveň Vás nebude omezovat v pohybu.

Oblečení

Za nás určitě doporučujeme trička s příměsí polyesteru či jiné funkční tkaniny, trička s mesh panely nebo trička s grafikou vážící se právě ke CrossFitu. Širší výběr jsme pro Vás připravili zde

Co se týče spodního dílu, tak pokud jste muž, chybu určitě neuděláte s pohodlnými tréninkovými kraťasy, které případně můžete doplnit kompresním prádlem, pro podporu vašich svalů. Holkám určitě doporučujeme kompresní legíny či tréninkové kraťasy.  

U žen bychom měli zmínit ještě sportovní podprsenku, protože support u takto dynamického tréninku bude určitě potřeba. S výběrem té správné Vám možná trošku pomůže i náš článek

Tak jako každý sport má svou „módu“, tak i CrossFit v tomto není výjimkou. Když to trošku přeženeme, správného CrossFiťáka poznáte podle vysokých vytažených ponožek. Sladěno je to buď ke značce oblečení anebo jeho barvě. Platí ale taky to, že čím víc crazy a barevné tím asi lépe. Vysoké ponožky ale nemají jen estetický či jinak povrchní smysl. Jde hlavně o ochranu vašeho těla a to právě před sedření holeně o činku, či bednu anebo o ochranu lýtka při šplhu na laně. 

Výsledek obrázku pro CrossFit socks

Obuv 

Co je ale asi nejdůležitější, tak správné obutí. U tak specifického, dynamického a všestranného cvičení bychom doporučovali boty opravdu nepodceňovat. Nejenže tím ochráníte své zdraví, ale pokud nebudete mít obuv na CrossFit určenou, můžete si ji již během pár tréninků zničit. Takže tady raději doporučujeme do bot investovat. 

Obuv na CrossFit totiž tlumí nárazy a dopady, neomezuje Vás v pohybu, ba naopak jej podpoří. Support ve správné botě pocítíte už i při cvičení či učení se vzpěračských technik, šplhu na laně i při běhu. Dříve se boty na CrossFit dělaly poměrně tvrdé, aby byly dostatečně stabilní při vzpěračských workoutech, nicméně tak jako všechno, i CrossFit se vyvíjí, a je čím dál více všestranný. Proto výrobci zaměřující se na CF vybavení, poslouchají přední CF atlety, a začínají vyrábět boty více všestranné. Nyní jsou CrossFitové boty velmi komfortní, dají se nosit celý den, zároveň ale neztratily na své funkčnosti. Pokud se bojíte investovat hned na začátku do bot, protože nevíte, zda Vás tento sport chytne, nezdráhejte se ani tak, boty můžete pak využít na mnoho dalších sportů, a to právě díky jejich univerzálnosti. 

Boty na CrossFit vyrábí v podstatě 2 značky a to Reebok a Nike

U Reeboku se jedná o boty Reebok CrossFit Nano, kde momentálně nejnovější model je Nano 9.0, zanedlouho nám ale značka představí i Nano X neboli Nano 10. 

Nike své boty na CrossFit pojmenoval trošku více poutavě a to Metcon. I tady máme na skladu již několik modelů. Pánské METCON 4 XD, Pánské METCON 4 PREMIUM nebo vyšší, aktuální model Pánské METCON 5 AMP nebo Pánské METCON 5

Pro ženy nabízíme Dámské METCON 4 W, Dámské METCON 4 PREMIUM nebo také vyšší model v krásné barvě a to Dámské METCON 5 AMP

Související obrázek

Pokud to s CrossFitem budete myslet opravdu vážně, a začne být i práce s osou vaší láskou či vášní, tak bude na čase koupit si i boty na vzpírání. Opět asi uvedeme pouze Reebok a Nike.

Doplňky

Většinou všechno ostatní si můžete v gymu vypůjčit, nicméně i pro začátek určitě nebude špatné vlastnit pořádné švihadlo. Zejména proto, že učením se přeskoků či dvojitých přeskoků přes švihadlo budete trávit ideálně asi pár minut před každou hodinou, trénovat však můžete i doma. 

Zapomínat by se nemělo ani regeneraci a ta je v tom nejzákladnějším spojena se stretchingem a rolováním. Doporučujeme po každé lekci použít masážní válec a svaly pořádně prorolovat. 

Apel bychom rádi kladli i na vyváženou a plnohodnotnou stravu. Tak jako i u dalších sportů, je nutné si uvědomit velký energetický výdej, který na lekcích CrossFitu spálíte. Nezapomínejte tedy do svého jídelníčku přidat živiny tak, aby Vám to právě tento výdej pokrylo. Nezapomínejte ani na pitný režim. S vyšší fyzickou aktivitou je potřeba uchovat i dostatečné množství vody v těle. Více se dozvíte v našem článku

 

NÁŠ TIP: 

Chcete začít s CrossFitem ve Zlíně? Navštivte našeho partnera CrossFit Zlín. Právě tady na ÚVODNÍCH LEKCÍCH, které se vypisují 1x za 2 měsíce vás seznámí se základními pohyby, metodikou a  technikami, které se v CrossFitu využívají. Získáte základní fyzickou zdatnost a aktivujete vaše tělo do provozního režimu. 

Výsledek obrázku pro CrossFit zlín

Další články